Aranymosás

Az arany a legértékesebb és legritkább fémek közé tartozik, a levegőn nem változik, lúgok, savak nem bántják, nem feketedik.
Az arany a sárban is csillog. Amikor különösen értékesnek akarnak valamit feltüntetni, a szóhasználatban az aranyhoz hasonlítják, pl. aranyember, aranyigazság, aranyszabály, fekete arany (olaj). Tulajdonságai révén ősidők óta a legkedveltebb nemesfémünk, Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtti aranytárgyakat találtak ásatás közben. Kis súlyú és mennyiségű aranyban nagy érték testesül meg, nem véletlenül nevezik nemes fémnek. Az egyiptomiaknál, inkáknál, mayáknál az arany volt a napisten jelképe.
 

Aranymosás
Aranymosás
Aranymosás
Aranymosás
Aranymosás


A sok-sok aranyszemcsét évezredek óta hozzák a folyók az Alpok, a Tauern, Csehország hegyeinek s nem utolsó sorban a Keleti Kárpátok és az erdélyi hegyek szikláiból. Ezek a folyók ma is hozzák az aranyat, mint évezredekkel ezelőtt.

A tavaszi hóolvadásokat követő, majd a júniusi zöldáradások, a nagy esőzések utáni magas vizek mind újabb es újabb aranyat szállítanak és raknak ki az „aranyfövenyre”. Így van ez a Mura folyó esetében is.


Nyomtatás